Bozdoğan Pidesi

Bozdoğan Pidesi

Bozdoğan Pidesi Coğrafi İşaret Tescil

Bozdoğan Pidesi Coğrafi İşaret Tescil

BOZDOĞAN PİDESİ

Bozdoğan Pidesi hamuru, beyaz renkli buğday unundan yapılır. Başka herhangi bir un kullanılmaz. Pide hamuru un, su, tuz ve maya karıştırılarak yapılır ve kıvamına gelinciye kadar elle yoğrulur. Hazır hale gelen hamurdan her biri yaklaşık 150 g ağırlığında ve küçük top şeklinde ayrılan hamur parçaları içi hafif unlanmış tahta muhafazaların içine konularak kullanılmak üzere bekletilir. Hamur günlük yapılır. Gün içinde tüketilmeyen hamurlar pide yapımında kullanılmaz.

Pide hamuru hazırlamak için; Un,Su,Maya,Tuz, kullanılır.

Bozdoğan Pidesinde kullanılan Buğday unu; Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliğine uygun özellikte olmalıdır.

Daha önce hazırlanmış hamur topları pide ustası tarafından açılarak inceltilir ve şekil verilir. Pide ustası iç malzemeyi pidenin içine koymadan önce hamuru iki eliyle tezgahta adeta tokatlayarak açar ve açılan hamuru havada döndürerek açma işlemine devam eder. Bu açma şeklinin iki amacı vardır. Tokatlayarak açma ve havaya atma işlemi çıkardığı ses nedeniyle bir ritüel haline gelmiştir. Ayrıca pide hamurunun eşit kalınlıkta ve yoğunlukta olmasını sağlar.

BOZDOĞAN PİDESİ ÇEŞİTLERİ

Peynirli Yumurtalı Pide

Kıymalı Pide 

Yuvarlak Kıymalı Pide

Tahinli Pide

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?