Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Birliğimize iletilen yazı kapsamında; 2022 yılında yayımlanan Ulusal Enerji Planı doğrultusunda, ülkemizin nükleer enerji kapasitesinin artırılmasına yönelik önemli hedefler belirlendiği bildirilmiştir.
Bu çerçevede, 2035 yılına kadar 7,2 GW, 2053 yılına kadar ise yaklaşık 20 GW nükleer kurulu güce ulaşılması hedeflenmektedir.
Söz konusu hedefler doğrultusunda; Sinop ve Trakya’da her biri yaklaşık 5000 MW kapasiteli büyük ölçekli nükleer santrallerin kurulması planlanmakta olup, teknoloji sahibi ülkeler ile görüşmeler devam etmektedir. Bu süreçte gerçekleştirilecek ön fizibilite çalışmalarında, yerli firmalar tarafından tedarik edilebilecek ürün ve hizmetlerin belirlenmesi de amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından oluşturulan “Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi (NETBİS)” portalı üzerinden firmalardan bilgi toplanmaktadır:
🔗 https://netbis.enerji.gov.tr
Söz konusu sistem aracılığıyla firmalarımızın nükleer enerji projelerinde yer alabilecek kapasite ve yetkinliklerinin kayıt altına alınması hedeflenmektedir.
Nazilli Ticaret Odası olarak, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimizin söz konusu sisteme kayıt olmalarının önem arz ettiği hususu bilgilerinize sunulur.