Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü ile Nazilli Ticaret Odası işbirliğinde yapılan etkinlikte; öğrencilerin gıda ürünlerine yönelik olarak tasarladıkları projelerin sunumu ve tanıtımı yapıldı
Nazilli Ticaret Odası konferans salonunda yapılan “Proje Pazarı” adındaki etkinliğe; Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, Nazilli İlçe Jnd.Komutanı Yzb.Ahmet Refik ÖZSOY, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Osman Peker, Ticaret Odası başkanı Nuri ARSLAN, kurum amirleri, daire müdürleri, öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.
Proje danışmanı Doçent Dr.Metin DAM’ın koordinatörlüğünde yapılan etkinlikte; öğrenciler tarafından hazırlanan 50 adet proje ayrıntılı olarak değerlendirildi. jüri tarafından seçilen ve dereceye giren projeleri hazırlayan 13 öğrenciye hediyeleri verildi.
Ticaret ve Finans Bölümü inovasyon dersi kapsamında düzenlenen Proje Pazarı etkinliğinde akademik çevreler ve iş dünyası bir araya geldi. Nazilli bölgesinde üretilen, işlenen ve paketlenen gıda ürünlerinin ambalajlarıyla ilgili tasarlanan projelerin görsel sunumu yapıldı. Proje çalışması neticesinde; yaklaşık 120 öğrenci tarafından hazırlanan 50 farklı proje, öğrencilerin gelecekteki girişimcilik faaliyetleri için önemli bir tecrübe oldu.
PROJE TEMASI: AMBALAJ VE KATMA DEĞER
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Metin Dam, etkinlik hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Bugün düzenlediğimiz etkinlik, Aydın ve yöresindeki gıda ürünlerinin katma değerini artırmak amacıyla tasarlanan ambalaj projelerinden oluşuyor. Bu çalışmanın öğrencilerimizin gelecekteki iş hayatları için önemli bir tecrübe olduğuna inanıyorum. 120 öğrencimiz, 50 farklı projeyle 15 hafta süren bir süreçte çalıştılar. Protokol üyelerine davetimize icabet ettikleri için teşekkür ediyorum. Nazilli Ticaret Odası işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu program büyük ilgi gördü.
Etkinlik boyunca üç hakem projeleri değerlendirdi ve dereceye giren projelere ödülleri verildi. Öğrencilerimiz, uygulamalı bir ders yaparak bir ürün geliştirmiş oldular. Bu tür projeler onlara çok değerli deneyimler kazandırıyor” dedi.
“EN İYİ PROJELER ÖDÜLLENDİRİLDİ”
Proje Pazarı etkinliği, ADÜ Proje ve Ar-Ge Koordinatörlüğü, Nazilli İİBF ve Nazilli Ticaret Odası işbirliğiyle organize edildi. Protokol üyeleri projeleri ayrı ayrı inceledi. Öğrenciler tarafından hazırlanan ambalaj ve paketleme örnekleri katılımcılar tarafından beğenildi. Proje Pazarı etkinliğinde yer alan projelerin değerlendirilmesi için üniversiteden iki öğretim üyesi ve Milli Eğitim’den bir uzman hakem görev aldı. Hakemler 50 projeyi titizlikle incelediler.
“BU PROJELER BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”
Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, etkinlikte projeleri incelediği sırada duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çocuklarımızın çok güzel ürünler ürettiklerini gördük. Gerçekten çok mutlu oldum. Onlardan çıkan fikirler, düşünceler o kadar farklı ve yaratıcı ki, her biri çok kıymetli. Bu projeler benim için çok değerli. Hem öğrencilerimiz hem de etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE BÖLGENİN ÖNDE GELEN KURUMLARINDAN BİRİYİZ “
Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan yaptığı açıklamada; ” Nazilli Ticaret Odası olarak başta üniversiteler olmak üzere bölgemizdeki tüm akademik birimler ile işbirliğine ve birlikte çalışmaya önem veriyoruz. Bölgemiz ancak üretim ve ihracat ile kalkınacaktır. Ürünlerimize katma değer kazandıran tüm arge çalışmaları ve bu uğurda harcanan emek bizim için de çok değerlidir. Bu anlamda projenin önemli bir çıkış noktası olduğuna inanıyorum. Stratejik gıda ürünlerimizden olan kuru incir, kestane ve diğer gıda ürünlerimizi mutlak surette markalı olarak ve 1.kalite ambalajı ile pazarlamalıyız. Uluslararası gıda piyasasında ürünlerimizin değerli olduğunu biliyoruz. Ancak ürünün çok iyi olması özellikle dış ticarette tek başına yeterli olmamaktadır. İyi bir ürün ancak iyi bir paketleme veya ambalaj ile piyasaya sunulmalıdır. Bunun örneklerine katıldığımız uluslararası fuarlarda bir çok kez şahit olduk. Bizim kuru incirimiz ile boy ölçüşemeyecek kalitedeki yabancı menşeli kuru incirler sadece ambalaj ve sunum kalitesi nedeniyle tercih edilebilmektedir. İhracat hedefimiz ürünümüzü dışarıya ucuza vermek pahasına satmak olmamalıdır.
Dış Ticaret politikamız kaliteli ambalaja sahip ürünün mümkün olan en yüksek değeri ile pazarlanmasıdır. İşte bu noktada öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ambalaj ve paketleme örnekleri, ayakları yere basan, imalat ve ihracat işletmelerine yönelik destekleyici bir proje olmuştur.
Konusu itibariyle ilk defa yapılan bu etkinliğin bundan sonraki çalışmalarımız içinde teşvik edici olmasını diliyorum. Nazilli Ticaret Odası olarak, üniversitemize ve gençlerimize destek olmaya devam edeceğiz. Etkinlikte emeği geçen hocalarımıza ve öğrencilere teşekkür ediyorum” dedi