Özel Okul Ve Eğitim Kurumları Temsilcileri Nazilli Ticaret Odasında Bir Araya Geldi

Özel Okul Ve Eğitim Kurumları Temsilcileri Nazilli Ticaret Odasında Bir Araya Geldi

Nazilli ticaret odası sektör toplantılarına devam ediyor. Odamızda 9. Meslek grubuna kayıtlı özel eğitim kurumlarına ait sorunları görüşmek üzere sektör toplantısı yapıldı.

Odamız, yönetim kurulu başkanı nuri arslan, 9. Grup meslek komitesi başkanı belgin artam ve genel koordinatör eray rüştü taka sahipliğinde yapıldı.

Nazilli ve çevre ilçede özel eğitim kurumları yöneticilerinin katıldığı toplantıda devam eden pandemi sürecine bağlı olarak yaşanan ekonomik sorunlar dile getirildi. Toplantıda konuşan 9.grup komite başkanı belgin artam” okulların kapalı olması, yeni kayıtların pandemi sürecinin devam etme endişesi ile alınamaması, ödenmesi zorunlu kira başta olmak üzere giderlerimizin bulunması, pandemi sürecinde alınan kredilerin geri ödeme sürelerinin yaklaşması başlıca sorunlarımız arasında yer almaktadır. İstihdam edilen personellerin sorumlu oldukları aileleri de düşünecek olursak üzerimize düşen sorumluluk ve yükü kaldırmakta zorlanıyoruz, komite olarak birlikte çalışmalar yürüterek gerekli mercilerle birçok kez sorunlarımızın çözümü noktasında taleplerimizi bildirdik. Sonuçlarını bekliyoruz. Ayrıca sektörümüze ait sorunların görüşülmesi üzerine toplantı düzenleyen nazilli ticaret odası yönetimine sektör temsilcileri adına da teşekkür ediyorum “dedi.

Yönetim kurulu başkanı nuri arslan yaptığı açıklamada” özel eğitim kurumlarının sorunlarını önemsiyoruz. Pandemi sürecinin devam ettiği bu günlerde özel eğitim kurumlarının sorunlarının arttığını görerek gerçekleştirdiğimiz bu toplantıdan alınan görüşler ilgili mercilere en kısa sürede iletilecektir. Odamıza kayıtlı üyelerimizin sorunlarına çare olabilmek adına sektör toplantılarına devam edilecektir. Ayrıca özel eğitim kurumları ile ilgili toplantı sonunda oluşan istişareye göre eğitim ile ilgili toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasına karar verilmiştir. Toplantıya katılım sağlayan tüm yöneticilere teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda katılımcılardan alınan ortak görüşler aşağıdaki gibidir; 

1) tüm seviyedeki okulların (anasınıfından üniversiteye kadar) açılış tarihinin değişkenlik göstermesi nedeniyle velilerin özel eğitim kurumlarına kayıt yaptırmaktan kaçınması veya şartlı olarak özel okullara kayıt yaptırmaları

2) bilim kurulu tarafından pandemi süresi ile ilgili alınan kararlarda özel eğitim sektörünün gözardı edilmesi nedeniyle bilim kurulu tarafından alınan kararlarda özel eğitim kurumlarını içeren düzenlemelere yer verilmesi istenmektedir.

3) özel okullara sağlanan öğrenci teşviklerinin tekrar hayata geçirilmesi bekleniyor.

4) pandemi süresince uzaktan eğitime geçilmiştir. Özel sektör öğrenci velisi uzaktan eğitimi kabul etmemekte ve ödemelerini yapmamaktadır.özel okulları korumak adına genelge ve uygulamaların özel-resmi eğitim kurumu ayrımı yapılmadan tüm okulları kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir

5) hazırlanan ekonomik paketlerde ve kredi geri dönüşlerinde özel okullarin işleyiş şekli ve eğitim takvimi  gözönünde bulundurulmalıdır. 

6) genelge ile kapatılan özel okullardan kira ödemesi yapanlar; ödemelerinin gayrimenkul sahibinin insiyatifine bırakılmadan genelge ile düzenlenmesini istemektedirler. Ör: kamu kurum ve kuruluşlarına ait gayrimenkullerden kira alınmaması gibi.

7) bir çok sektörde kdv oranı % 1 e düşürülmesine rağmen eğitim sektöründe kdv oranı hala % 8 olarak devam etmektedir. Ayrıca özel eğitim kurumlarının mükellefi olduğu vergi ve sgk yükümlülüklerinde indirim beklenmektedir.  

8) pandemi sürecinde bir çok sektör için uygun şartlarda kredi imkanı sağlandığı halde eğitim sektörüne yönelik (özel eğitim kredisi gibi) bir kredi düşünülmemiştir.

9) resmi bankalar tarafından verilen pandemi süreci ile ilgili kredi geri ödemelerinin okulların açılmasının ertelenmesi ile aynı döneme denk gelmesi özel eğitim kurumlarını zor duruma düşürmüştür.

10) dershanelerin kapanması ile tek ders üzerinden kurs veren eğitim kurumlarının standartlarının daha da genişletilerek çalışma alanlarının kesin olarak belirlenmesi talep edilmektedir. 

11) özel eğitim sektörüne yönelik yapılan bürokratik engeller ve prosedürler nedeniyle temsilcilerin gerçekleştirdiği iş ve işlemler aksamakta veya yapılmamaktadır. Sektörün işleyişini engelleyen uygulamaların kaldırılması ve kolaylık sağlanması talep ediliyor.

12) özel eğitim kurumlarına ait stopaj ödemelerinin alınmaması yada ertelenmesi talep ediliyor

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?