Bölge Mutfağı
Sorumluluk sahamızda bulunan her ilçemizde her lokantada yada kapısını çaldığınız her evde tadına bakacağınız yöresel lezzetleri sizler için derledik.
PİDE
Kıymalı, peynirli, kaşarlı, yumurtalı ve bölgeye has tatlı olarak tüketilen tahinli pide tüm ilçelerde farklı lezzetlerde odun ateşinde servis edilmektedir. Bozdoğan Pidesi (manda kaymağı kullanılır), Karacasu Pidesi, Nazilli Gülü gibi isimlerle tüm Türkiye’de adından söz ettirmektedir. Karacasu’da her yıl yapılan festivalde pideciler en uzun pideyi yapmak için yarışırlar. Aynı zamanda Nazilli Pidesi Odamız Tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescili alınmıştır
KEŞKEK
Düğün, sünnet ve hayır işlerinde sunulan bir çeşit geleneksel cemiyet yemeğidir. Karacasu Yaylasında her yıl yapılan DEDEBAĞ KEŞKEK HAYRI yedi yüzyıla aşkın süredir yaşatılan bir geleneğe ev sahipliği yapmaktadır. Tereyağı, buğday, tavuk ya da kuzu etiyle yapılan Keşkek’in üzerine tekrar tereyağı ve kırmızı biberle hazırlanan sos döküldüğünde oldukça lezzetli bir hal alıyor. Keşkek adeta az malzemeyle de dünyanın en güzel yemeklerinden birinin yapılabileceğinin kanıtı niteliğinde. Aydın da bu yöresel tat, özellikle düğün ve sünnet gibi özel günlerde servis ediliyor. Aynı zamanda Odamız Tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescili alınmıştır
ÇİNGENE PİLAVI
Bir çeşit salata olup, kahvaltılarda tüketilen sebzeli ve çökelekli bir lezzettir. Aydın yöresel yemekler yazımızın en ilginç yemeklerinden birisi de çingene pilavı. Adı pilav olsa da içinde aklınıza gelebilecek her şeyin bulunduğu yemek, kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün yiyilebiliyor. İçinde; domates, biber, salatalık, çökelek, soğan, kekik ve zeytin bulunan pilavın üzerine bir de has zeytinyağı eklenince tadına doyum olmuyor.
DÜĞÜN TURŞUSU
Düğün, sünnet gibi cemiyetlerde salata olarak misafirlere sunulur. Zeytinyağı, biber, sarımsak, ayran, su, nar ekşisi veya koruk suyu, limon, tuz ile yapılır.
BÖRÜLCE – PATLICAN – BİBER TARATORU
Özellikle yaz günlerinde salata olarak sofraları süslemektedir. Zeytinyağı, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber, börülce, sarımsak, nar ekşisi veya limon, maydanoz ve tuz kullanılarak yapılmaktadır. Biber kullanılarak yapıldığı gibi, börülce, semiz otu gibi sebzeler kullanılarak yapılmaktadır.
KUZU ÇEVİRME
“Oluk Başı Oğlak Çevirme Kebabı” ismiyle coğrafi işaret tescili de aldığımız 1 yaşına gelmemiş süt kuzuların, takıldığı demir aparatlarla ateşin üzerinde döndürülerek pişirildiği bir tür kebap türüdür. Sorumluluk sahamızdaki ilçelerde farklı işletmelerde yapılmakta olup, bölgeye gelen ziyaretçilerin uğradığı lezzet duraklarından biridir.
YAVRU KAVURMASI (BİBER AŞI)
Yavru tavuk, zeytinyağı, tereyağı, soğan, kuru veya taze kırmızı biber, toz kırmızı biber, tuz, domates koyularak pişirilen bu yemek bu bölgeye has yöresel bir lezzettir.
İĞLEK VE TURUNÇ REÇELİ
İncir çeşidi olan iğlekten ve limon benzeri olan turunçtan yapılan reçeller, diğer reçellere göre daha uzun sürede hazırlanmaktadır. Birçok aşamadan geçirilerek pişirilmekte ve sunuma hazır hale getirilerek raflarda yerini almaktadır.
KAR HELVASI
“Nazilli Kar Helvası” ismiyle coğrafi işaret tescili de aldığımız bölgemizin en ferahlatan lezzetidir. Kışın kar yağdığında özel kuyulara gömülerek saklanan karların pekmez veya meyve şuruplarıyla tatlandırılarak hazırlanan helva sıcak yaz günlerinde getirdiği ferahlık ve damakta bıraktığı meyvemsi tat ile vazgeçilmezidir.
PAŞA BÖREĞİ
Aydın’ın en ünlü yöresel yemeklerinden olan Paşa Böreği, ana yemeklerle yarışacak nitelikte lezzetli ve zengin bir tat sunuyor. El açması yufkaların et suyuyla ısıtılmasının ardından dana kıymasıyla donatılması ve üstünün de kıyma ve yoğurtla kaplanmasıyla oldukça lezzetli bir hale geliyor.
ENGİNAR DOLMASI
Enginarın gövdesi, yaprakları ve sapının kullanılarak yapıldığı bu lezzetli yemek Aydın’ın en lezzetli yöresel yemeklerinden. Enginar yemeğinin yanı sıra enginar dolması da oldukça lezzetli bir seçenek.
YUVARLAMA (HURMA)
Yumurta, kıyma, soğan ve baharatların karışımıyla bir araya gelip yuvarlanarak sonra tavada kızartılıp ardından tereyağı, su ve yine çeşitli baharatların bulunduğu bir tencerede pişirilerek yapılan yuvarlama, üzerine toz biberli sos ve kese yoğurdu eklenince de adeta bir şahesere dönüşüyor.
KIRLI KIZARTMA
Yeşil sivri biber, patlıcan, soğan ve sarımsakla yapılan, zeytinyağı ile lezzetini tamamlayan Kırlı Kızartması, özellikle sebze yemeği sevenlerin çok beğeneceği bir tat. Kırlı Kızartması, soğuk olarak servis ediliyor ve yoğurt ile yendiğinde daha lezzetli bir hal alıyor.
TAHİNLİ PİDE
Aydın’a yolunuz düştüğünde Söke, Nazilli ve Yenipazar’da bulunan pidecilere uğrayarak bölgenin yöresel tatlarından olan hayatınızdaki en lezzetli pideyi yiyebilirsiniz.
Tahinle yapılan pide, bazen isteğe göre üzerinde fındık ve ceviz parçalarıyla da servis ediliyor.
KABAK TATLISI
Kabakların incecik kesilip, pişirilmesiyle yapılan Kabak Tatlısı üzerine dökülen ceviz içiyle dillere destan bir lezzete sahip. Yanında mis gibi yeni demlenmiş çayla çok iyi ikili olacağından eminiz.
KURU İNCİR ARASI CEVİZ
Kurusu ayrı tazesi ayrı lezzetli olan incir Aydın’ın efsane yemişleri arasında. Şehre yolunuz düşerse bu güzel incirleri tatmanın yanı sıra dönüşte sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.
BOLAMA (LOK LOK PİLAVI)
Dilek yemeği adıyla da bilinen yemek, isteğe göre tavukla ya da kuzu etiyle yapılabiliyor. Nohut, pilav ve etin tatlarının birbirine karıştığı yemek, Kuşadası’nda sıklıklı yapılan yemeklerin başında geliyor.
CİĞER DOLMASI
Ciğerin bürgüsüyle yani karın zarıyla hazırlanan dolma, en lezzetli etli dolma çeşitlerinden birisi. Doğranan karaciğerlerin, dolmanın iç harcıyla karıştırıldıktan sonra ciğer bürgüsüne sarılmasıyla yapılan yemek, kokusuyla da iştah kabartıyor.
KULAK ÇORBASI
Çorba, her bölgenin en sevdiği yemek çeşitlerinden birisi olduğu için, sofralarda her zaman yerini alıyor. Aydın’ın yöresel yemeklerinden birisi de Kulak çorbası. Nohut, pişmiş köfte, yoğurt ve isteğe göre daha çeşitli pek çok lezzetin terbiye edilmesiyle yapılan çorba, görüntüsüyle de ilgi çekiyor.
TARHANA ÇORBASI
Ege Bölge’sinde en çok sevilen ve içilen çorbalardan birisi de Tarhana çorbası. Her yörenin kendine özgü biçimiyle yapılan Tarhananın, kurutma aşamasında da epey emek gerekiyor. Genellikle salçasız yapılan tarhana, pek çok hastalığa şifa olması nedeniyle de, kışları en çok içilen çorbalardan.
ACILI GÖVEÇ
Güveçte yapılan her yemeğin ayrı bir lezzeti oluyor. Acılı güveç de, Aydın’da yapılan en lezzetli güveç yemeklerinden. Etle yapılan yemek, domates, soğan ve etlerin üst üste dizilmesiyle yapılıyor. Siz de güveç yemeği sevenlerdenseniz, acılı güveci denemenizi tavsiye ederiz.
MEMLEKET SARMASI
Sarma denmiş olsa da, Memleket sarması yemeğinin bildiğimiz sarma yemekleriyle pek alakası yok. Kuzu kolunun una bulanıp pişirildikten sonra, zeytinyağı ile köfte eklenen yemek, sıcak yemek olarak yeniyor.
SARAMAŞIK KAVURMASI
Acı ot olarak da bilinen ot cinsiyle yapılan kavurma, taze kısımları elle bölünerek yapılıyor. Bıçakla kesilince acısı çıktığı için bu yöntemle yapılıyor. İsteğe göre zeytinyağı salata olarak yenilen yemek, sabah kahvaltılarında yumurtayla birlikte de tercih edilebiliyor.
KEDRİGEN (Tilkişen) KAVURMASI
Kedirgen otunun temizlenip soğanla beraber kavrulmasıyla yapılan ot yemeği, genellikle baharat katılarak yeniyor. Yumurtalı olarak da tercih edilen ot kavurması, sıcak ya da soğuk olarak yenebiliyor.
PEVLİZE TATLISI
Aydın yöresel yemekler yazımızın diğer güzel lezzeti de, Pervize tatlısı. Genellikle Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yapılan tatlı, Nişastayla yapılıyor. Kolay tarifiyle sık sık tercih edilen lezzet, dilerseniz içerisine meyve katılarak, meyve aromalı da yenebiliyor.
ISIRGAN OTU BÖREĞİ
Tazecik ısırganların zeytinyağıyla kavrulup, yufkaların içine girdiği bu harika lezzete, ısırgan otu böreği deniyor. İsteğe göre içine ıspanak da eklenen börek, Aydın yöresinin yanı sıra, Boşnakların da sık sık yaptığı yemeklerden.
ARAPSAÇI KAVURMASI
Arapsaçı otunun sirkeyle yıkanmasından sonra, soğan ve sarımsakla kavrulan ot, yumurtayla karıştırılarak yeniyor. Aydın’ın sıcak yaz günlerinde yemeyi tercih ettikleri hafif yemeklerden olan arapsaçı, soğuk ya da sıcak olarak yenebiliyor.
NOHUTLU KEREVİZ
Nohut ve kereviz sevenlerdenseniz, bu ikisinin karışımı tam da size göre. Limonda bekletilen kerevizlerin daha sonra salça, nohut, soğan, ve patatesle pişirilmesiyle yapılan yemek, isteğe göre zeytinyağlı da yapılabiliyor.
ETLİ ENGİNAR
Zeytinyağlı enginar yemeğini hepimiz biliriz, ancak etli enginar da Aydın’da en çok yapılan enginar yemeklerinden biri. Kavrulan kuşbaşı etlerin üzerin eklenen doğranmış enginarların, soğanla iyice pişmesiyle yapılan yemek, üzerine dereotu konularak servis ediliyor.
SEMİZOTU SALATASI
Aydın’ın hafif yemeklerle dolu sofrasına en çok yakışan salata çeşitlerinden birisi de yoğurtlu semizotu salatası. Semizotunun temizlenip sarımsaklı yoğurtla karıştırılmasıyla yapılan salata, üzerine dökülen zeytinyağıyla servis ediliyor.
ZERDE TATLISI
Safran, zerdeçal ve nişastanın harika karışımıyla ortaya çıkan tatlı, keskin tadıyla da en özel tatlılardan olmayı başarıyor. Genellikle düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde daha çok yapılan tatlı, isteğe göre kuş üzümüyle de yapılabiliyor.
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
Patatesgillerden olan yer elmasıyla yapılan yemek, kabukları kesilmeden elma dilim patates gibi kesilerek fırına veriliyor. Sarımsak, kekik ve zeytinyağıyla soslanan yer elmaları, fırından çıktığında mis gibi kokusuyla iştah açıyor.
KORUK EKŞİLİ BAMYA
Aydın yöresel yemekler yazısı yazıp, koruk ekşili bamyayı yazmamak olmaz. Olgunlaşmamış üzümlerden yani koruktan elde edilen suyla yapılan bamya, Aydın mutfağının en lezzetli yemeklerinden. Genellikle zeytinyağıyla yapılan yemek, yaz-kış tercih ediliyor.
DALGAN KAVURMASI
Isırgan otu olarak da bilinen dalgan otu, börek ve çorba dışında kavurma olarak da yapılabiliyor. İsteğe göre çeşitli garnitürlerle yapılan kavurma, zeytinyağlı meze olarak da masalarda yerini alıyor.
PAZI KAVURMASI
Ege Bölgesi’nin en çok yenen otlarından pazı, mevsiminde taze teze toplandıktan sonra, sabah kahvaltılarından, akşam yemeğine her öğünde sofrada yerini buluyor. Genellikle kavurma şeklinde yapılan pazı, yumurtayla da çok yakışıyor.
EBEGÜMECİ KAVURMASI
Aydın yöresel yemekler yazımızın bir diğer ot kavurması çeşidi de Ebegümeci kavurması. Kömeç de denen Ebegümeci otu da, diğer Ege otları gibi, kavrulduğunda lezzetiyle herkesi büyüleyen otlardan. Genellikle arapsaçı otuyla da karıştırılan kavurmaya, isteğe göre baharat eklenebiliyor.
MANTAR KAVURMASI
Aydın’da gittiğiniz pek çok restoranda bulabileceğiniz yemeklerden olan mantar kavurması, genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Siz de mantar sevenlerdenseniz, mantar kavurması tam size göre.
KABAK KAVURMASI
Kabak kavurması, Aydın’da yapılan zeytinyağlı yemeklerin başında geliyor. Soğan ve salçayla kavrulan kabaklar isteğe göre, yumurtayla, ya da sarımsaklı yoğurtla yenebiliyor. Eğer sadece kavurmayı yaparsanız, yanına pilavın iyi eşlik edeceğini söylemekte fayda var.
YAPRAK SARMA
Yaprak sarma aslında her yörenin en sevdiği lezzetlerden. Aydın yöresi de, yaprak dolmasını genellikle zeytinyağlı yapmayı tercih ediyor. Kışın etlisi , yazın da zeytinyağlısı yapılan dolmalar, mis gibi limon kokusuyla da damağınızda iz bırakıyor.
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE
Zeytinyağıyla yapılan her yemeğin ayrı bir güzelliği oluyor. Zeytinyağlı taze börülce de bunlardan. Soğan ve salçayla kavrulan börülceler, isteğe göre garnitür eklenerek servis ediliyor.
ZEYTİNYAĞLI KURU BÖRÜLCE
Tıpkı fasulye gibi yapılan zeytinyağlı taze börülce, acılı ya da acısız yapılabiliyor. Börülce sevenler için en güzel alternatiflerden olan lezzeti, denemediyseniz tatmanızı tavsiye ederiz.
BOZDOĞAN CEVZİLİ SUCUK
Nazilli Ticaret Odası tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescili alınan Bozdoğan Cevizli Sucuğu; buğday nişastası, içme suyu, beyaz toz şeker ve ceviz içi ile yapılan şekerli bir tatlı çeşididir. Damak çatlatan lezzeti ile 7’den 70’e herkes beğenerek tüketmektedir.