Karacasu

Karacasu

Antik devirde şimdi Karacasu’nun yerine Gordio Teichos kenti vardı. Karacasu’nun eski ismi olan Yenişehir bu kentin üzerinde inşa edildi. Oğuz Han’ın oğullarından Aymür aşiretine bağlı Karasu Boyu kentin bulunduğu yere yerleşti. Bu isim tanzimattan sonra Karacasu olarak değişti. Kayralıların egemenliğindeki kent M.Ö. 189’ da Romalıların eline geçen kent, imparatorluğun ikiye bölünmesiyle Bizanslıların oldu. Selçukluların hakimiyetine giren bölge son dönemlerde Menteşe Beyliği’ne bağlandı. Sırasıyla Aydınoğulları Beyliğine ve Osmanlıların hakimiyetine girdi. Denizden yüksekliği fazla olduğundan Akdeniz ikliminden farklı olarak yayla özellikleri gösterir. Baba dağı yamaçlarındaki kalker yapının dönüşümüyle meydana gelen mermerler; Aphrodisias antik kentinin kurulmasında ve buradaki heykelciliğin gelişmesinde etkili olmuştur. Başlıca geçim kaynağı elma ve zeytinle birlikte, incir, üzüm, nar, narenciye, kestane, badem, şeftali, sebze, tahıl ve az da olsa pamuk ile tütündür. Topraktan imal edilen testi, çömlek ve turistik eşyalar; yayla turizmi ve Aphrodisias antik gelen yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Karacasu Tarihi ve Turistik Yerleri

Geçmişten Günümüze Kadar Ulaşmış ve Gezilecek Yerler

Afrodisias Antik Kenti

Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde Geyre Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerine kurulan antik kent tarihi yapılarının zenginliğini kentin kuzey tarafında bulunan Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocaklarından almıştır.

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan antik kent M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru inşaa edilmiştir. Afrodisias Antik Kenti farklı hükümdarlıklar tarafından kullanılarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Afrodisias Antik Kenti için yeterli tanıtım yapılmadığı için yerli ve yabancı turist tarafından çok fazla ziyaret edilmemektedir.

Afrodisias Antik Kenti içerisinde tiyatro, meclis binası, stadyum, Hadrian Hamamı, Afrodit Tapınağı ve Sebastion bulunmaktadır.

Antik kente ulaşabilmeniz için Aydın – Denizli karayolunu kullanırken Kuyucak’ı 2 kilometre geçtikten sonra sağ tarafa Karacasu yoluna dönüş yapmalısınız. Karacasu levhasından dönüş yaptıktan sonra 27 kilometre sonra Karacasu, ardından Tavas yönünde 12 kilometre ilerlediğiniz zaman kent ulaşabilirsiniz.

Antik kent bitişiğinde bulunan Afrodisias Antik Kent Müzesi girişi ücretlidir. Müze giriş ücreti ödediğiniz zaman Afrodisias Antik Kenti ve müzesini ziyaret edebilirsiniz. 

Afrodisias Antik Kent Tiyatrosu

Antik kentin tiyatro bölümü hem gösteri hem de yerli halkın toplanma yeri olarak kullanılmıştır. Gösterişli sahne ve seyirci olarak tiyatro iki bölümden oluşmaktadır. 

7000 kişilik antik kent tiyatrosunun sahne bölümü 3 katlı mermer kullanılarak inşaa edilmiştir. Antik kent tiyatrosunun tepe bölümüne çıktığınız zaman sahne bölümündeki bütün detayları görebilir, mükemmel manzarayı izleyebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz.

Afrodisias Antik Kenti Meclis Binası

Antik kentin kullanıldığı dönem içerisinde meclis binası çok önemli bir yere sahiptir. M.S 200. yıllarda yaptırılan meclis binası halkın toplanma yeri kullanılmıştır. Tiyatro, kapalı tiyatro ve konser salonu halkın toplanma yeri olarak kullanılırken aynı şekilde meclis binası da toplanma yeri olarak kullanılmıştır. 

Dometeınos ve Ttıana adında iki farklı hayırseverin meclis binasında portreleri ve heykellerin üzerinde yazılı kaideleri bulunmaktadır. Günümüzde portreler müzeye kaldırılırken kaideler kaldırılmamıştır.

Afrodisias Antik Kent Stadyumu

Dünya’nın en iyi korunmuş ve en büyük stadyumlarından birini görmek ister misiniz? Afrodisias Antik Kenti’nin stadyumu 270 metre uzunluğunda ve 30 bin kişilik kapasiteye sahiptir. 

M.S 1. yüzyılda uzun atlama, disk ve cirit atma gibi oyunların oynandığı stadyum M.S 400’lü yıllarda kan dökülen vahşi sporlar yapılmıştır. Yerli ve çevre şehirlerden gelen insanlar burada gladyatör ve vahşi hayvanların mücadelelerini izlemişlerdir.

Afrodisias Antik Kenti Hadrian Hamamı

M.S 2. yüzyılda yaptırılan Hadrian Hamamı, Afrodisias Antik Kenti’nin en büyük kurumsal yapılarındandır. Roma mimarisine uygun olarak inşaa edilen Hadrian Hamamı, Roma İmparatoru Hadriana adına adanmıştır. 

Hamamın ön tarafı surlarla çevrili ve bir avlusu bulunmaktadır. Kuzey tarafında ise ince işçilikle inşaa edilmiş bir çeşme bulunur. Çeşme dikkatli bir şekilde incelendiği zaman Roma döneminden kalma izleri görebilirsiniz. 

Afrodisias Antik Kenti Sebastion

Afrodisias Antik Kent içerisinde yer alan Sebastion döneminde dini merkez olarak kullanılmıştır. Roma imparatorluğu döneminde Roma imparatorları tanrı olarak tapılmasına için Sebastion kurulmuştur.

Sebastion yapısının alt kısmında uzun bir avlu ve yapı bulunmaktadır. Yapı, üç katlı ve yanlarında sütunlu yapılar bulunmaktadır. Sütunlu yapıların üzerinde ve çevresinde kabartma yazılar ve heykeller inşaa edilmiştir. 

Afrodisas Antik Kenti Afrodit Tapınağı

Antik kentin odak noktası olarak bilinmektedir. Afrodit Tapınağı, M.Ö 1. yüzyılda inşaa işlemlerine başlaması ile birlikte M.S 2. yüzyılda tapınağın etrafına sütunlar ilave edilmiştir. M.S 500’lü yıllarda tapınak, Hristiyan kilisesine çevrilmiştir.

Antik kent içerisinde bulunan heykeltıraş ustaları bu noktada önemli eserlere imza atmışlardır. Heykeltıraş ustalarının ürettiği bu ürünleri tapınak içerisinde görebilme imkanınız bulunmaktadır.

Afrodit Tapınağı çevresinden güneş batımını kesinlikle izlemelisiniz. Kentin önemli noktası tapınak etrafından güneşin batımı daha mükemmel.

Afrodisias Antik Kent Müzesi

Antik kent sınırları içerisinde bulunan müze 1979 yılında açılmıştır. Müze içerisinde sadece antik kent üzerinden çıkartılan tarihi eserler sergilenmektedir. 

Kafa kısımları bulunan ve bulunmayan heykeller, büstler, Roma ve farklı imparatorluklara ait sikkeler, altınlar ve heykeltıraş ustalarının ürettiği eserler müze içerisinde sergilenmektedir. Afrodit heykellerinin güzelliğini görmeden müzeden kesinlikle ayrılmamalısınız. Afrodit heykelleri ile diğer heykeller arasında gözle görülebilir şekilde mimari farklılıklar bulunmaktadır.

Hem yaz hem de kış aylarında sabah 08:00 de açılan müze, yaz aylarında 19:00’da kapanırken kış aylarında ise 17:00’da kapanmaktadır. 

Sırtlanini Mağarası

Sırtlanini Mağarası, Aydın’ın Karacasu ilçesinde Çamarası Mahallesi’nde yer almaktadır. Mağara, Karacasu ilçesine yaklaşık 14 kilometre, Afrodisias Antik Kenti’ne ise yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır.

Sırtlanini Mağarası’nın giriş kısmı 4 metre uzunluğunda alçak olduğu için sürünülerek giriş yapılmaktadır. 348 metre uzunluğunda olan mağara içerisinde seramik parçalar, sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağara içerisinde yer alan seramik parçalar belli bir dönem yaşam merkezi olarak kullanıldığını düşündürmektedir.

Sırtlanini Mağarası’na ulaşabilmek için Karacasu şehir merkezinden Kuyucak – Tavas yolunu kullanabilirsiniz. Mağaraya ulaşım için bir diğer farklı alternatif ise Yazır – Karasu yolu üzerinden Çamarası Mahallesi’ne ulaşabilirsiniz. Karacasu şehir merkezinden Çamarası Mahallesine ulaşım sağlayan minibüsler bulunmaktadır.

Çağlayan Tabiat Parkı

Çağlayan Tabiat Parkı, Aydın’ın Karacasu ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre, Bahçeköy Mahallesi’ne yaklaşık 2 kilometre Çağlayan Mevkii’nde yer almaktadır.

Parkın bitki örtüsü, çevresindeki zengin yaşam alanı, iklimi ve yüksek konumda bulunması nedeni ile koruma altına alınmıştır. Çağlayan Tabiat Parkı içerisinde yaban domuzu, tilki, karga, bülbül ve karatavuk gibi hayvanlar yaşamını sürdürmektedir. 

Doğanın eşsiz manzarasını seyredebileceğiniz, orman ve dağ ekosistemini inceleyebileceğiniz, ağaçların ve bitkilerin mükemmel kokusunu içinize çekebileceğiniz parkta bolca fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Parka ulaşabilmek için Kuyucak- Tavas yolu güzergahını kullanabilirsiniz. Parka ulaşmak için D-585 karayolunu kullanacaksınız. 

Görle Kanyonu

Karacasu ilçesinin Görle Mahallesi’nde yer alan Görle Kanyonu ilçe merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıktadır. Derin ve dik yamaçlı olan vadiye ulaşabilmek için Yaykın Ovası’ndan 250 metre aşağıya inmelisiniz.

Kanyon çevresinde doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışları ve mükemmel manzaralara şahit olabileceğiniz gezi turu yapabilirsiniz. Kanyon yüksekliği 100 metre ile 250 metre arasında değişkenlik göstermektedir.

Kanyon çevresinde bol su ve yeşillik hâkim olması ile birlikte Akdeniz sebze ve bitkileri yetişmektedir. 

Karacasu ilçe merkezinden kalkan Görle minibüslerini kullanarak kanyona kolayca ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile ulaşım sağlamak isterseniz Karacasu ilçe merkezinden Kuyucak- Tavus yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.

Görle Kanyonu giriş ücreti bulunmamaktadır. Ücretsiz bir şekilde dağları, vadileri ve ovaları keşfedebilirsiniz.

Bahçeköy Şelalesi

Bahçeköy Şelalesi, Aydın’ın Karacasu ilçesinde Bahçeköy Mahallesi’nde yer almaktadır. Karacasu ilçe merkezi ile Bahçeköy Mahallesi arasında yaklaşık 20 kilometre mesafe bulunmaktadır. Şelale Bahçeköy Mahallesi’ne yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Hem yaz hemde kış aylarında 100 metre yükseklikten dağların ve yamaçların arasından akan soğuk su mükemmel doğa harikasıdır. Karacasu çevresinde bulunan yerli halkın şelale kenarında daha kaliteli vakit geçirebilmesi için banklar yerleştirilmiştir.

Bahçeköy Mahallesi’ne ulaşabilmek için Karacasu ilçe merkezinden Kuyucak – Tavas karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Bahçeköy Şelalesi’ne giriş ücreti bulunmadığı için çevresinde dilerseniz piknik yapın, dilerseniz fotoğraf çektirin. 

KARACASU KAHVEDERESİ YAYLASI

Karacasu ilçesinin 3 km batısında yer alan Kahvederesi Yaylası doğal güzellikleri, yayla evleri ve çeşitli ağaç-bitki türleriyle görülmeye değer bir yerdir. Doğanın yedi rengini barındıran yayla evleri ile yayla turizminin en gözde yerlerinden olan Karacasu’da; Nacipınar, Ballıpınar, Dedebağı, Gökbel, Dikmen Ozanlı, Gürlek gibi çok sayıda yayla bulunmaktadır. Yaz aylarında sıcaktan bunalan yöre halkının göç ettiği yaylalara, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin de geldiği bilinmektedir. Burada tandır kebabı yemenizi tavsiye ederiz.

KARACASU ÇÖMLEKÇİLİK

İlçe merkezine 13 km uzaklıktaki Afrodisias antik kenti kazılarında bulunan kalıntılar doğrultusunda yörede çömlekçiliğin tarihi dönemlerden beri yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde çömlek yapımında kullanılan toprak, Karacasu Belediyesi tarafından çömlekçilere temin edilir. Çömlek yapımında kullanılan toprağın en önemli özelliği, demir oranının yüksek olmasıdır. Demir oranının yüksek olması nedeniyle çömleklerin rengi koyu ve güzel bir kırmızıdır. Karacasu çömleklerinde kullanılan kil, yöre yakınındaki Yazır köyü ve Eşek Koşağı denen mevkiden temin edilir. Bir diğer hammadde ise, Karacasu çömleklerinin dekor yapımında kullanılan mika ağırlıklı, pişme rengi beyaz olan mavimsi renkte bir maddedir. Bu maddeyi çömlekçiler yakın çevreden kendi imkanlarıyla çıkarırlar. Karacasu’da üretilen belli başlı çömlekler: güveç, testiler, kupalar, çaydanlık, cezve, şekerlik, küllük, küpler, vazolardır.

DEMİRCİLİK

Karacasu’da demircilik çok eski bir kültürel faaliyet olarak önem kazanır. Üretim, günümüzde de usta-çırak esasına dayalı devam etmektedir. Günümüzde, demircilik faaliyetleri olarak: bıçak, nacak, balta, tarım aletleri ve hediyelik eşyalar üretilmektedir. Evet, burayı ziyaret ettiğinizde gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için bir hediyelik satın alabilirsiniz.

DERİCİLİK

Yörede, dericiliğin hammaddesi olan palamudun bolca yetişmesi, tabakhanelerin açılmasına sebep olmuştur. Osmanlıdan itibaren yürütülen dericilik faaliyetleri, 1985 yılında Dandalaz’a modern deri işletme tesisi kurulmasıyla artmıştır. Burada, çoğunlukla yöreye özgü olan vaketa deri üretimi yapılmaktadır. Özellikle, giyilen sandaletlerin derileri, Karacasu’da üretilmektedir.

DEDEBAĞI KEŞKEK HAYRI:

Anadolu’nun en eski geleneklerinden biri olan ve 1282 yılından bu yana düzenlenen, ilçeye bağlı küçük bir mahallede başlayan ve bugün adı sınırları aşan Dedebağ Keşkek Hayrına katılan on binlerce vatandaş lezzetin yanı sıra huzur dolu atmosferde vakit geçirmek için kilometrelerce mesafeden geliyorlar. Dedebağ’da yapılan ve bir gece önceden başlayan çalışmayla 70 kazanda kaynatılan keşkekler, binlerce vatandaşa dağıtılır.

ARA GÜLER VE PROF. DR. KENAN ERİM’İ ANMA VE ULUSLARARASI AFRODİSİAS FOTOĞRAF, KÜLTÜR SANAT VE TURİZM FESTİVALİ

Evet, isim biraz uzun oldu, ama gerek Ara Güler, gerek Kenan Erim ve gerekse Afrodisias, Karacasu için çok çok önemli kişiler ve yerdir. Bu yüzden: her yıl Ağustos ayı içinde düzenlenen bu festival büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Festivalde: fotoğraf sergileri ve dans ekiplerinin gösterileri, konserler düzenleniyor. Bu arada, çeşitli ülkelerden gelen Halk Dansları ekipleri de gösteriler sunuyorlar. 

NE YENİR-NE İÇİLİR?

Yörede pidecilik oldukça ünlüdür. Karacasulu pideciler özellikle Ege bölgesi başta olmak üzere ülkenin birçok yerine dağılmıştır. Karacasu pidesinin meşhur olmasının sebebi, pidenin hamurunun ve pişirme şeklinin farklı olmasıdır. Her yıl Karacasu’da yapılan festivalde, pideciler en uzun pideyi yapmak için yarışırlar. Yani, burayı ziyaret ederseniz, mutlaka “pide” yemelisiniz. Özellikle “Karacasu yuvarlağı” (bir tür pidedir) yemelisiniz. Hani olur da pide sevmezseniz, kahvederesi’ne uğrayıp “Kuyu tandır” yiyebilirsiniz.

Dolmuş ile Karacasu’ya Nasıl Gidilir?

Aydın’dan dolmuş ile Karacasu ilçesine ulaşabilmeniz için öncelikle Nazilli dolmuşlarına binmelisiniz. Nazilli’den kalkan Karacasu dolmuşları ilçe merkezine kadar sizleri ulaştıracaktır.

Aydın’dan Nazilli’ye yaklaşık her yirmi dakikada bir dolmuş seferi, Nazilli’den yine aynı şekilde yaklaşık her yirmi dakikada bir Karacasu dolmuş seferleri bulunmaktadır. 

Aydın – Nazilli arasında bulunan dolmuşların ücreti yaklaşık 10 TL, Nazilli’den Karacasu’ya giden dolmuşların ücreti ise yaklaşık 5 TL’dir.

Aydın’dan Nazilli’ye ulaştıktan sonra belediye otobüsleri kullanarak 215 numaralı hat sayesinde aynı şekilde Karacasu ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Belediye otobüslerinin ücreti ise yaklaşık 3 TL’dir.

Denizli Otogarı’ndan Karacasu ilçe merkezine direkt hareket eden dolmuş seferleri bulunmaktadır. Denizli Otogarı’ndan 15:00’da günde bir kez hareket eden dolmuş ücreti yaklaşık 15 TL’dir. 

Özel Araç ile Karacasu’ya Nasıl Gidilir?

Aydın’dan D-585 karayolunu kullanarak Çamdibi, Bahçeköy ve Karacasu güzergahını takip etmelisiniz. 

İzmir ile Karacasu ilçesi arasında yaklaşık 250 kilometre mesafe bulunmaktadır. İzmir’den özel aracınız ile Karacasu ilçesine ulaşabilmek için E-87 karayolunu kullanmalısınız. İzmir’den yola çıktığınız zaman Gaziemir, Menderes, Torbalı, İncirliova, Köşk, Nazilli ve Karacasu yol güzergahını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Denizli’den Karacasu ilçe merkezine ulaşabilmek için D-585 karayolunu kullanmalısınız. Denizli merkezinden yola çıktığınız zaman sırasıyla Tavas, Akıncılar, Geyre ve Karacasu’ya ulaşabilirsiniz.

İstanbul ile Karacasu arasında yaklaşık 630 kilometre mesafe bulunmaktadır. İstanbul’dan yola çıktığınız zaman sırasıyla O-5 otolu, E-881 ve D-555 karayolunu takip etmelisiniz. İstanbul’dan sırasıyla Sultanbeyli, Orhangazi, Balıkesir, Alaşehir, Sarayköy ve Karacasu güzergahını takip etmelisiniz.

Ankara ile Karacasu ilçe merkezine arasında yaklaşık 600 kilometre mesafe bulunmaktadır. E-90, E-96, D-650 ve D-585 karayollarını takip ederek Karacasu ilçesine ulaşabilirsiniz. Ankara’dan yola çıktığınız zaman sırasıyla Polatlı, Bolvadin, Dinar, Denizli, Sarayköy ve Buharkent ilçe ve illerini göreceksiniz.

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?