Bölgemizin Ekonomisi

Bölgemizin Ekonomisi

İNCİR

Yeşil incir stok fotoğraflar | Yeşil incir telifsiz resimler ...

Bölgenin simgesi ve ülke ihracatının %65 inin üretildiği incir bölgemizde üretilmektedir. Kalitesi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sırayı alır. Meyvenin olgunlaşma dönemindeki sıcaklık, nem ve rüzgâr durumu kaliteyi etkilemektedir. Sorumluluk sahamızda en kaliteli incirler yetişmekte birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Taze incir, kuru incir, incir cipsi, incir unu, incir konservesi, incir şurubu, incir çekirdeği yağı, incir sirkesi, incir pestili, incir pekmezi olmak üzere katma değeri yüksek olan bir meyvedir. 

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI

zeytin ve zeytinyağı |  ...

Bin yaşına kadar yaşayabilen önemli bir besin ve ticaret maddesidir. Ağacından tahta kaşık ve oyuncak, küspesinden yakıt, yaprağından ilaç, suyundan zeytinyağı, meyvesinden besin olarak faydalandığımız bu ürün bölge ekonomisinde önemini korumaktadır. Sorumluluk sahamızda bulunan birçok işletme yetişen ürünleri işlemekte, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. 

ÇİLEK

çilek ve çilekler |  ...

Özellikle Sultanhisar ilçemizde yetişen ve Rusya, Romanya, Ukrayna, Sırbistan, Ortadoğu, İran olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Çilek cipsi de üretilerek çileğe değer kazandırılmıştır. 

KESTANE

kestane |  ...

Her ne kadar kestane üreticiliğinde Bursa ili isim olarak anılsa da Türkiye’nin kestane üretiminin % 30’u sorumluluk sahamızdaki ilçelerden sağlanmaktadır. Kestane yetiştiriciliği dağlık bölgelerde ve yaylarda, özellikle kuzeye bakan yamaçlarda yaygındır. 

PAMUK

pamuk |  ...

Birçok ailenin geçim kaynağı ve elyaf kalitesi açısından dünyanın en kaliteli olan pamuğu bölgemizde üretilmektedir. Tekstil sanayisinin hammaddesi ve birinci derece dış satım ürünlerimizden biridir. 

ENGİNAR

enginar|  ...

Son yıllarda önemi daha çok benimsenen enginar bölge insanımızın tükettiği besinlerin başında yer almaktadır. Farklı şekillerde tüketilen bu besinin sağlık açısından önemi büyüktür.

NARENCİYE

enginar|  ...

Narenciye yada turunçgiller portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunç gibi ekonomik değeri yüksek olan “citrus” cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur. İçerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler. Rusya, Irak, Gürcistan, Ukrayna başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılan narenciyeler bölgemizde yetişmektedir

KURU GIDA

enginar|  ...

Besinleri kurutarak saklama yöntemi  insanoğlunun keşfettiği ilk gıda saklama yöntemlerindendir. Güneş ışında kurutularak içerdiği su oranını  %80-90 kaybeden kuru gıdalar oda ısında bozulmadan çok uzun süre kalabilmektedirler. Kurutma işlemi sonrasında bütün besleyici öğelerini koruyan bu kuru gıdalar  vitamin ve mineraller bakımından daha da zenginleşerek vücudun direncini artırmaktadır. Hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan, vücuda gerekli enerjiyi sağlamakta önemli rol olan bu kuru gıdalar bölgemizde üretilmektedir

KURU İNCİR

enginar|  ...

İncir kültürü Anadolu’da insanlık tarihi kadar eski dönemlere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmakta olup, İncirin yetiştirilmesi için en elverişli bölgeler sorumluluk sahamızda yer alan Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır

KESTANE ŞEKERİ

enginar|  ...

Sorumluluk sahamızın, ülkemiz üretiminde lider olduğu kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahiptir. Potasyum oranı çok yüksek bir besin olan kestaneden yapılan kestane şekeri ise kalp ve kas sistemini harekete geçirir, antioksidandır, vücudu arındırır. Ayrıca Kestane şekeri h em beden hem de ruh açısından, sizi iyi hissettirecek bir tatlı tercihi olabilir.

KİRAZ

enginar|  ...

Kiraz, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça faydalı bir besindir. İltihaplanmayı azaltarak, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar. Kiraz, Haziran’dan Temmuz’a kadar olan mevsimde bulunan küçük, yuvarlak ve koyu kırmızı çekirdekli meyve olarak bilinmektedir. Çeşidine bağlı olarak, büyüklükleri ve lezzetleri değişen kiraz bölgemizde yetiştirilmektedir.

NAREKSİSİ

enginar|  ...

Nar, hem hastalıklardan korunmada hem de sağlığın geliştirilmesinde pek çok olumlu etkiye sahiptir. Meyve olarak tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış nar suyu ve nar suyundan ele edilen nar ekşisi, yemek ve salatalarda kullanılmaktadır. Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir meyve olan nar bölgemizde de yetiştirilmektedir.

Sektörler 

MADENCİLİK VE MERMER

 mermer | mermerin fabrikası ...

Bozdoğan: Barit, Protilit, Kuvars, Talk, Kuvarsit, Mika, Manganez, Dolamit, Maden kömürü, Demir, Kurşun, Rutil. 

Karacasu: Dolamit, Kuvars, Disten, Zımpara, Kurşun, Demir 

Kuyucak: Kurşun, Talk, Mika, Maden kömürü.

Nazilli: Bakır, Maden kömürü, kuvars, talk, civa, altın, gümüş 

Sultanhisar: Maden kömürü, granit.

Yenipazar: Stronsiyum, Maden kömürü rezervleri mevcuttur 

En fazla hareketlilik gösteren sektörler arasında mermer faaliyetleri gelmektedir. Mermer işletmeleri daha çok Bozdoğan ilçesinde bulunmaktadır. 

Soğutucu – İklimlendirme Sanayisi

 mermer | mermerin fabrikası ...

Gerek Nazilli İlçesindeki istihdam kapasitesi ile gerekse Türkiye ve dünya genelindeki ihracat kapasitesi ile faaliyetine devam eden fabrikamız mevcuttur

Su Fabrikaları

 su| su fabrikası ...

Yeraltı su kaynaklarınca zengin bir bölgeye sahibiz. İçilebilir su sıralamasına giren su fabrikaları faal olarak çalışmaktadır.

Kadın Kooperatifleri

 kadın  ve kadın Kooperatifi | Girişimi ...

Bölgemizde kurulan Kadın Kooperatifleri, yöresel ve doğal ürünlerin işlenmesi, el işi ürünlerin imalatına yönelik olarak faaliyetlerine devam etmekte, ekonomide var olmak için çabalayan kadınlarımıza yol göstermektedir.

Dericilik

 kadın  ve kadın Kooperatifi | Girişimi ...

Sorumluluk sahamızda bulunan Karacasu ilçesinin önemli ve tarihi uğraşlarından biri de dericiliktir. Yörede, dericiliğin hammaddesi olan palamudun bolca yetişmesi ilçemizde tabakhanelerin açılmasını mümkün kılmıştır. Burada çoğunlukla tamamen yöreye özgü olan vaketa deri üretimi yapılmaktadır. Pek çok vatandaşımızın giydiği sandaletlerin derileri Karacasu’da üretilip yurtiçi ve yurt dışına gönderilmektedir.

Kıl Çadır

 kadın  ve kadın Kooperatifi | Girişimi ...

Sorumluluk sahamızda bulunan Bozdoğan ilçemizde uzun yıllardır kıl çadırı üretimi yapılmaktadır. Kıl çadır özellikleri bakımından çok güçlü ve kullanışlı bir yapıya sahiptir. Geçmişten günümüze uzanan büyük kültür mirası olan kıl çadırları Kaşmir keçisi tüyünden üretilmektedir. Kıl çadırlar sıcak ve soğuk havayı geçirmez, içeride ve ya kıl çadır altında sürekli serin bir hava muhafaza eder. Kıl çadırlar zorlu hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Keçi kılı yaratılış esvabı neticesinde yılan, akrep ve diğer haşerelere karşı duyarlıdır. Hiç bir haşere kıl çadırların içerisinde barınamaz ve girmez

ÇÖMLEKÇİLİK

 kadın  ve kadın Kooperatifi | Girişimi ...

Sorumluluk sahamızda bulunan Karacasu ilçemizde yapılan Nazilli Ticaret Odası tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescili alınan Karacasu Çömleği , Neolitik Çağ’dan itibaren yapılan bir iştir. Karacasu çömlekçiliğini farklı kılan  yöreye özgü olan kırmızı toprağın getirdiği koyu kırmızı renkli olması ve içinde zararları kimyasalları barındırmamasıdır. Şu an itibariyle 37 adet seramik ocağı, babadan oğla geçen bu mesleği icra eden de 100’ün üzerinde ustamız vardır. Ustalarımızın çocukları çok küçük yaşlarda torna başına oturup çamura şekil vermeyi öğrenmektedir. Çok uygun fiyatlara ilçemizden çok sayıda ve çeşitte seramik ürünü bulmanız mümkündür. Bunlardan en çok yapılanı güveç tenceresi, testi, bardak ve fırında sütlaç için yapılan kaplardır

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?