Bozdoğan

Bozdoğan

Büyük Menderes havzasının güneyinde Akçay’ın suladığı ovanın yanında yükselen Madran dağı eteklerindeki iki tepe üzerine kurulmuştur. Aydın’a 76 km. uzaklıktaki ilçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Bazı kaynaklara göre Bozdoğan’ın 13.yy sonlarında kurulduğu ifade edilmekle birlikte, yöredeki tarihsel yapı kalıntıları ve buluntular çok eski çağlara aittir. Daha sonraki Roma, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin izlerini taşıyan eserler de vardır. Koyuncular köyü yakınında bulunan Neopolis, Kavaklı köyü yakınındaki Bargasa yerleşmeleriyle Körteke kalesi, Örtülü ve Konaklı köylerindeki Sarnıçlar ve Kemer Köprüsü bunların başlıca örnekleridir. Kemer Barajı gölü çevresi, Mardan dağı gibi birçok doğal güzelliklere sahiptir. Mardan dağı eteklerinden çıkan memba suyu ünlüdür. Serin yaylaları, bol suları ile yeşil turizme açık yöre, her yana serpilmiş çeşitli kültür eserleri ile gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Ekonomi tamamen tarıma dayalıdır. Başta zeytin, incir, üzüm, pamuk, kendir olmak üzere her çeşit meyve ve sebze yetiştirilir. İlçede Büyük Menderes ırmağının kolu olan Akçay üzerinde bulunan Kemer Baraj Köprüsü, Bozdoğan-Akhisar köyü sınırları içinde Akçay suyu üzerinde tek gözlü olarak inşa edilmiş olan Kemer köprüsü, Bozdoğan-Altıntaş yolu üzerinde Armutalan Köprüsü, Körteke kalesi ile Piginda antik kenti bulunmaktadır.

KÖRTEKE KALESİ

Körteke Kalesi, Bozdoğan ilçesine bağlı Körteke Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Körteke Köyü’nün kuzeydoğusunda bulunan kale yüksek bir tepe üzerine inşaa edilmiştir.
Körteke Kalesi’nin doğu ve batı taraflarında birer kule ortasında ise sarnıç bulunmaktadır. Kalenin bulunduğu konumda geçmişte XYATİS kentinin bulunduğu düşünülmektedir. Kale duvarlarının üzerinde farklı dönemlere ait izlerin bulunduğu gerekçesi ile farklı çağlarda kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Bozdoğan ilçesinden Körteke Kalesi’ne yaklaşık uzaklık 40 kilometredir. Bozdoğan ilçe merkezinden yola çıktığınız zaman Çamlıdere Köyü yolunu takip ettiğiniz zaman Körteke Kalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Körteke Kalesi’nin giriş ücreti bulunmamaktadır. Bu sebeple dilediğiniz zaman kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

PİGİNDA ANTİK KENTİ

Piginda Antik Kenti bir diğer adıyla Bargasa olarak bilinmektedir. Piginda Antik Kenti günümüzde yerli ve yabancı turist tarafından çok bilinmemesine rağmen yapılan kazı çalışmaları sonucunda önemli eserler uygun müzelere kaldırılmıştır.

Piginda Antik Kenti, Aydın iline bağlı Bozdoğan ilçesinin Çamlıdere Köyü’nün yaklaşık 7 kilometre uzağında bulunmaktadır.

Antik kent üç farklı akropolden meydana gelmektedir. Antik kent tipik bir Karia mimarisi izlerini bulundurmaktadır. Helenistik döneme ait olduğu düşünülen surlar yaklaşık 1 metre kalınlığındadır. Antik kentin önemli yapılarından birisi ise tiyatrodur. Tiyatro yaklaşık üç sarnıcın birleşmesi ile meydana gelmiştir. Günümüzde tiyatro olarak kullanıldığına dair izler bulunmamaktadır.

Bozdoğan ilçe merkezinden Çamlıdere Köyü Yolu’nu takip ettiğiniz zaman Haydare ve Dümen köylerini gördükten sonra Çamlıdere’ye ulaşabilirsiniz.

Piginda Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir. Dilediğiniz zaman antik kenti ziyaret edebilir, çevresinde bulunan tarihi yapıları görebilirsiniz.

MERYEM OLUKBAŞI TÜRBESİ

Meryem Olukbaşı Türbesi, Aydın’a bağlı Bozdoğan ilçesinin Olukbaşı Mevkii’nde bulunmaktadır.

Türbe genellikle yerli ve yabancı halk tarafından çocuk dilekleri için ziyaret edilir. Çocuk dilekleri yanı sıra askere giden gençler ve problemleri bulunan kişilerin problemlerine çözüm olması için dilek dilerler.

Meryem Olukbaşı Türbesi’nin ismi Meryem adında bir kadının sol göğsünden vurularak şehit olmasına dayandırılmaktadır. Türbe ve çevresine zarar veren kişilerin gece rüyalarına türbede yatan kişilerin girdiğine dair efsaneler bulunmaktadır.

Bozdoğan ilçe merkezinden Olukbaşı Mevkii arası yaklaşık 20 kilometredir. Türbeye ulaşmak için sırasıyla Bozdoğan ilçe merkezinden Dümen, Haydere ve Çamlıdere yolunu kullanmanız gerekir.

ÖRTÜLÜ KÖYÜ SARNICI

Örtülü Köyü Sarnıcı, Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Örtülü Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Kırma taş ve kireç malzemeleri kullanılarak inşaa edilen sarnıç yuvarlak planlı, giriş kısmı ise kuzey taraftadır. Sarnıcın kapı kısmında bulunan sövelerin yapımında ise körse taş ve mermer kullanılmıştır. Lento taşlarının oyulması ile birlikte kapı mermeri yapılmıştır.

Örtülü Köyü Sarnıcı, mermer kitabesi ve üzerinde yazan bilgilere göre Halı Veli Oğlu 1293 yılında Hacı Halil için inşaa ettirmiştir. Örtülü Köyü Sarnıcı aynı zamanda Kadınyurt Sarnıcı diye bilinmektedir.

Bozdoğan ilçe merkezi ile Örtülü Mevkii arasında yaklaşık 15 kilometre mesafe bulunmaktadır. Bozdoğan ilçe merkezinden kalkan minibüsler aracılığıyla Örtülü Mevkii’ne ulaşabilirsiniz.

BOZDOĞAN ÇARŞI HAMAMI

Bozdoğan Çarşı Hamamı, ilçe merkezi içerisinde bulunan camii yanına inşaa edilmiştir. Hamam günümüzde depo olarak kullanılmaktadır.

Hamamın ince uzun bir koridoru, dışarıya açılan iki adet penceresi bulunmaktadır. Hamam içerisinde geçişler ise Türk üçgeni ile sağlanmıştır. Hamamın soğukluk mekanı ise kubbe ile örtülüdür.

Hamam içerisinde bulunan soğukluk mekanında yuvarlak bir kapı formu ve üzerinde aydınlatma delikleri yer almaktadır.

ARAPAPIŞTI KANYONU

Aydın, Denizli ve Muğla il sınırları içerisinde yer alan Arapapıştı Kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlıdır. Bozdoğan ilçe merkezi ile Arapapıştı Kanyonu arasında yaklaşık 30 kilometre mesafe bulunmaktadır. Arapapıştı Kanyonu aynı zamanda İnceğiz Kanyonu olarak da bilinmektedir. Arapapıştı ismi ise Persler tarafından verilmiştir.

Arapapıştı Kanyonun’da tekne turlarına katılmalı ve Arapapıştı Seyir Tepesi’nde gün batımı manzarasını izlemelisiniz. Arapapıştı Kanyonu tekne turları yılın her döneminde yapılmasına rağmen Nisan ve Mayıs aylarında yapılması tavsiye edilir. Tekne turu sayesinde dağların arasında kalan suyun güzelliğini, maviliği ve Norveç’i andıran manzaralara tanık olabilirsiniz. Arapapıştı Kanyonun’da tekne turlarının fiyatı 20 – 30 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Arapapıştı Kanyon ile seyir tepesi arasında yaklaşık 30 dakikalık mesafe bulunmaktadır. Özel aracınız ile çıkabileceğiniz seyir tepesinin yolları oldukça dar ve ulaşımı zordur. Seyir tepesine ulaştıktan sonra manzaranın bütüncül güzelliği bütün yolu unutturmaktadır. Seyir tepesinde bulunan kayalıkların üzerinden fotoğraf çekerken veya yürürken dikkatli olmalısınız.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın’a yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta Bozdoğan ilçesine ise yarım saat uzaklıktadır. Arapapıştı Kanyonu’na ulaşabilmek için Denizli yolu üzerinde bulunan Yenipazar sapağına saptıktan sonra tabelaları takip etmelisiniz.

Arapapıştı Kanyonu’nun Güzelliği: Tekne Turu

Norveç’in dağları arasından akan masmavi akarsularını gördüğünüz zaman herkes gitmek ister. Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın iline bağlı Bozdoğan ilçesindeki Arapapıştı Kanyonu, Norveç’in eşsiz manzaralarını sizlere unutturacaktır.

Bozdoğan ilçesinde bulunan bu kanyona Nisan ve Mayıs aylarında ziyaret ettiğiniz zaman masmavi akarsuyunun üzerinde dağların kıvrımlarına kadar tekne turu ile gidebilirsiniz.

Doğal güzelliği ile sizleri hayran bırakacak olan bu kanyonda tekne turuna katılmadan bu ilçeden ayrılmayın.

ALHİSAR ŞELALESİ

Alhisar Şelalesi, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin güneydoğusunda bulunan Alhisar Mahallesi’nde yer almaktadır. Alhisar Şelalesi ile mahalle arasında yaklaşık 2 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Dağlar, ovalar ve ağaçların arasından akan buz gibi soğuk suyu bulunan şelale yerli ve yabancı turist tarafından keşfedilmesi beklenmektedir. Bozdoğan ilçesinde bulunan yerli halk şelaleyi bilmesine rağmen çevre illerde yaşamını sürdüren kişiler şelalenin varlığından haberdar değildir.

Alhisar Şelalesi’nin kesinlikle görülmesi gerekir. Şelale etrafında bulunan çiçekler, böcekler, kayalar ve doğanın huzur veren sesine biraz vakit ayırmalısınız.

Bozdoğan ilçe merkezinden kalkan minibüsler ile Alhisar Mahallesi’ne ulaşabilirsiniz. Alhisar Mahallesi’ne kendi aracınız ile ulaşabilmek için Bozdoğan ilçe merkezinden Dümen Mahallesi’ne giden yolu takip etmelisiniz.

Aydın’ın Bozdoğan İlçesinde Yapılması Gerekenler: Listenize Yazmayı Unutmamanız Gereken Tatilinizi Anlamlı Kılacak Etkinlikler

Alhisar Şelalesi’nin Doğa ile İç İçe Ekolojisi: Yürüyüş

Aydın’a bağlı ilçeler genellikle tarihi eserleri ile ön plana çıkarken Bozdoğan ilçesi daha çok doğal güzellikleri ile ön plana çıkmıştır. Arapapıştı Kanyou ve Alhisar Şelale’si ilçenin popülerliğinde önemli rol oynayan güzelliklerdir.

Alhisar Şelale’si tatilciler tarafından keşfedilmeyi bekler. Bu şelalenin çevresinde bulunan çiçekler, böcekler ve kayalar bu alana farklı bir atmosfer eklemiştir. Tatilciler hem bu şelaleyi keşfetmek hem de keyifli bir vakit geçirmek adına şelale etrafında doğa yürüyüşü yapabilir.

BOZDOĞANA NASIL GİDİLİR?

Yola Çıkmadan Önce İncelemeniz Gereken Güzergâh Bilgileri

Bozdoğan, Aydın’a yaklaşık 70 kilometre, Denizli’ye yaklaşık 140 kilometre, İzmir’e yaklaşık 200 kilometre, Muğla’ya yaklaşık 90 kilometre, İstanbul’a yaklaşık 700 kilometre ve Ankara’ya yaklaşık 650 kilometre uzaklıktadır.

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine ulaşabilmeniz için çevre il ve ilçelerden dolmuş hatlarını kullanmalısınız. Bozdoğan ilçesine direkt ulaşabileceğiniz otobüs seferleri bulunmamaktadır. Bu sebeple öncelikle Aydın iline ardından sırasıyla Nazilli ve Bozdoğan ilçesine ulaşabilirsiniz.

Dolmuş – Belediye Otobüsü ile Bozdoğan’a Nasıl Gidilir?

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine ulaşabilmek için kullanacağınız seçeneklerden birisidir. Büyük şehirlerden otobüs ile gelen yerli ve yabancı turist Bozdoğan ilçesine ulaşabilmek Nazilli Otogarı’nda veya Aydın Otogarı’nda inmelidir.

Aydın’dan Bozdoğan’a ulaşabilmek için dolmuş veya belediye otobüslerini kullanarak öncelikle Nazilli ilçesine ulaşmalısınız. Nazilli’ye ulaştıktan sonra yine aynı şekilde dolmuş veya belediye otobüsleri Bozdoğan ilçesine ulaşabilirsiniz.

Özel Araç ile Bozdoğan’a Nasıl Gidilir?

Aydın’dan Nazilli – Bozdoğan yolunu kullanarak yaklaşık 1,5 saat içerisinde Bozdoğan ilçesine ulaşabilirsiniz. Aydın’dan D-320 karayolunu takip ettiğiniz zaman Nazilli’ye ardından Nazilli – Bozdoğan yolunu kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz.

Denizli’den D-585 karayolunu kullanarak yaklaşık 2 saat içerisinde Bozdoğan ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Denizli şehir merkezinden yola çıktığınız Tavas, Karahisar ve Çamarası gibi köy ve mahalleleri göreceksiniz.

Muğla’dan D-330 ve D-550 karayolunu kullanarak Bozdoğan ilçe merkezine yaklaşık 1,5 saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Muğla şehir merkezinden yola çıktığınız zaman sırasıyla Akçaova, Yatağan ve Kavaklıdere gibi köy ve mahalleleri göreceksiniz.

İstanbul’dan Bozdoğan ilçe merkezine yaklaşık 8 saat içerisinde 0-5 otobanı, E-881, E-96 ve E-87 karayollarını kullanarak ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan yola çıktığınız zaman sırasıyla Yalova, Bursa, Balıkesir ve Nazilli gibi il ve ilçeleri göreceksiniz.

Ankara’dan Bozdoğan ilçe merkezine yaklaşık 7,5 saat içerisinde E-90, E-96 ve E-87 karayollarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Ankara’dan yola çıktığınız zaman sırasıyla Polatlı, Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak ve Nazilli gibi il ve ilçeleri göreceksiniz.

BOZDOĞANDA NE YENİR, NE İÇİLİR?

Bozdoğan ilçesinde, pide çok meşhur. İlçede: birçok pide salonu bulunuyor. Bu salonlarda pide yemek üzere: il ve ilçelerden, birçok insan geliyor. Özellikle: İzmir’den, sırf pide yemek üzere buraya gelenler var. Ama, gerçekten pide tam bir damak tadı. Özellikle: kıymalı, peynirli, tahinli, pastırmalı ve de çörek tarzında pide yapılıyor. Bende, burada bulunduğumda, tadına baktım, gerçekten muhteşem bir lezzet.

Özellikle: manda kaymağı ile servis edilen, peynirli ve tahinli pide, muhteşem, mutlaka tadın.
Pide düşünmezseniz: Bozdoğan’da, bir seçenek daha var. Oğlak kebabı. Bilindiği gibi, ülkemizin birçok yerinde: oğlak eti yenmez. Ancak, oğlak kebabı, henüz bir yaşını tamamlamamış oğlaktan yapıldığı için, hem mide açısından, hem sağlık açısından ve hem de damak tadı olarak muhteşemdir. Kuyuda ve çevirme şeklinde yapılan oğlak kebabı: özellikle yaz aylarında, ilçe yemek kültüründe önemli bir yer tutuyor.

Bozdoğan’da Meşhur: Kar Helvası

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde özellikle yaz sezonunda sık tüketilen kar helvası Bozdoğan ilçesinde kesinlikle yenilmelidir. Bozdoğan ilçesinde yer alan doğal ve tarihi güzellikleri keşfettikten sonra kar helvasının tadına bakarak bütün yorgunluğunuzu üzerinizden atabilirsiniz.

Bozdoğan sucuğu: Nazilli Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan bozdoğan sucuğu da denemeniz gereken lezzetler arasında mutlaka yer almalıdır.

NE SATIN ALINIR?

Bozdoğan ilçesinden: iğne oyası satın alabilirsiniz. Burada muhteşem güzel iğne oyaları yapılıyor.

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?