
Aydın/Nazilli’de kurulmasına teşebbüs edilen 2.Organize Sanayi Bölgesi, Nazilli ilçesi, Esenköy, Toygar ve Hamidiye Mahalleleri sınırı içinde bulunan, coğrafi konumu ve zemin yapısı olarak Organize Sanayi Bölgesi kurulması açısından avantajlı olarak değerlendirilen bir konumdadır.
Esasen büyük ova projesine uygun olarak yukarıda isimleri sayılan kırsal bölgelerin taşlık ve kayaç zemine sahip kesimlerinde kurulması planlandığından tarım ve ziraat faaliyeti bulunmamaktadır.
Nazilli 2.OSB, Aydın’ın doğusu olarak tabir edilen Nazilli ve çevre 6 ilçenin kalkınması adına önemli bir yatırım olarak değerlendirilmektedir. Bölgede sanayi alanı bulunmaması, arazilerin tamamına yakınının ziraat ve tarım arazisi vasfında bulunması nedeniyle; alanın alternatifi bulunmamaktadır.
Ancak Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 01/02/2024 tarih ve 4725689 sayılı yazıları ile tebliğ edilen Koruma Bölge Kurulunun 25/01/2024 tarih ve 16374 sayılı kararında Nazilli 2.Organize Sanayi Bölgesi kurulması düşünülen alanın büyük bir bölümü 1.derece SİT alanı olarak işaretlenmiştir.
Bu karar neticesinde 2023 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan OSB başvurusu durma noktasına gelmiştir.
Nazilli Belediyesinin 07/06/2024 tarihli yazısı ile 1.derece sit alanının III.derece sit olarak belirlenmesi ve/veya kaldırılması talebi, koruma bölge kurulunun 24/07/2024 tarihinde yaptıkları oturumda reddedilmiştir.
Nihai olarak; sorunun çözümü için SİT olarak işaretlenen alanın doğusunda OSB alanı olabilecek sahalar mevcuttur. SİT alanı içinde bulunmayan alanların OSB alanı olarak belirlenmesi için çalışmaların yeniden başlatılması talep edilmektedir.