Ben SEVDE ÖZSOY. 1993 yılı, Aydın/Nazilli doğumluyum. Lisans öğrenimimi, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği ve Çocuk Gelişimi üzerine tamamladım. İşletmemi şahıs işletmesi olarak açtım, Nazilli Ticaret Odası’na kaydoldum.
Bir dönem branşım üzerinde öğretmenlik yaptıktan sonra yıllardır süre gelen baba mesleği tekstil imalat sektörüne hakim olarak kendi üretim atölyemi kurdum. Yönetimine hali hazırda devam etmekteyim. İşletmemi “Naz İş Tekstil” olarak, 2020 yılı eylül ayında açtım.
Nazilli, tekstil sektörü için özellikle de imalat ve üretim noktasında maalesef fırsatlarla dolu bir yer değil. Ancak firmamız ve geçmişten gelen iş yapma şeklimiz, Ege Bölgesi’nde tanınmakta ve bölgenin farklı kesimlerinden birçok iş bağlantıları kurmaktayız.
Seri üretimin yapıldığı tekstil atölyemizde, iş bölümü en önemli faaliyetler arasında gelmektedir. İşlerin aksamadan ilerlemesi için iş bölümünün doğru şekilde yapılması ve alanında uzman çalışanlara sahip olunması önemlidir. Ham madde alımı ve kontrolü, model ve kalıp hazırlama, kesim, dikim, presleme ve ambalajlama başlıca faaliyetlerimizdir. Maalesef ülkemizde tekstil fabrikaları ve tekstil atölyeleri en büyük sıkıntıyı, kalifiye personel bulmakta yaşamaktadır. Biz de bu sorunla ilgili işletmemizde sıklıkla mesai harcıyoruz.
Nazilli Ticaret Odası tarafından düzenlenen 2016 yılındaki uygulamalı KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayarak belgemi aldım. Daha sonra internet üzerinden 2020 yılında online KOSGEB Girişimcilik Eğitimi’ni de bitirdim. Tekstil atölyemi açarak, KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programı aracılığı ile devletten hibe destek aldım. Bu noktada Nazilli Ticaret Odası her zaman yardımcı oldu.
Kadın girişimciler, devlet desteği alarak bu tarz atılımlar yapmaktan korkmasınlar. Biz kadınlar iş hayatında daha çok varlık göstererek, sektöre kadın zekasıyla çok farklı dokunuşlar yapabiliriz. Kadın müteşebbisler, iş hayatlarında birbirlerine daha çok kenetlenip, süregelen cinsiyetçi düzeni hem kendileri hem de gelecek nesiller için değiştirebilirler. Bunu unutmasınlar.